OBOR Memacu Pertumbuhan Ekonomi Malaysia – Anwar

Sumber: Business Today

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, perdagangan dua hala China-Malaysia telah berkembang pesat. China telah menjadi rakan perdagangan terbesar Malaysia selama 14 tahun berturut-turut.

Wartawan: Mari kita bercakap tentang OBOR. Malah, Malaysia adalah antara negara pertama yang menyatakan sokongan terhadap inisiatif tersebut. Di bawah rangka kerja OBOR, projek utama kerjasama antara kedua-dua pihak termasuk ECRL, Taman Berkembar China-Malaysia dan projek lain.

Dalam Boao Forum for Asia, anda menekankan bahawa kami harus mengukuhkan lagi momentum kerjasama OBOR. Bolehkah anda jelaskan bagaimana OBOR mampu menggalakkan lagi kerjasama pembangunan antara kedua-dua negara?

Anwar: Kami mahu mempertingkatkan apa yang telah kami capai setakat ini. Dalam ucapan saya bulan lepas, saya menyebut mengenai pembentukan Asian Monetary Fund atau sejenis mata wang Asia, dan Presiden Xi Jinping telah memberikan respons yang positif.

Kita boleh meneroka kerjasama selanjutnya dalam hal ini. Selain itu, kami berdua bersetuju untuk bekerjasama dan berkongsi penyelidikan dalam bidang pertanian, sains, teknologi digital dan ekonomi.

Wartawan: Tuan Perdana Menteri, semasa Boao Forum for Asia, anda bercakap tentang persaingan dalam teknologi. Anda menyebut bahawa persaingan masa depan boleh memberi kesan positif atau negatif.

Apakah pendapat anda tentang trend mempolitikkan teknologi baru-baru ini di sesetengah negara?

Anwar: Adakah anda faham mengapa saya mengeluarkan kenyataan-kenyataan ini di Boao Forum for Asia? Kerana saya fikir sumbangan mana-mana negara dari segi teknologi dan ekonomi digital menunjukkan perkembangan yang positif. Saya menggesa semua orang untuk berkongsi pandangan yang sama.

Saya tidak melihatnya sebagai ancaman, persaingan atau cara kawalan baharu, tetapi sesetengah negara nampaknya berpendapat demikian, malangnya. Tidak kira apa keputusan yang dicapai, ia memberi manfaat kepada rantau ini, seperti aplikasi telefon mudah alih.

Jika terdapat kebimbangan mengenai hak akses, yang boleh dibincangkan secara terperinci, mungkin terdapat beberapa kebimbangan mengenai pengguna, perisian aplikasi dan sebagainya, tetapi ini tidak boleh digunakan sebagai alasan untuk menyekat pembangunan atau menganggap sebarang inovasi sebagai ancaman.

Sumber: Anadolu Agency

Wartawan: Malaysia merupakan pengeksport semikonduktor keenam terbesar. Apakah pendapat anda tentang prospek kerjasama antara China dan Malaysia dalam hal ini?

Anwar: Malaysia adalah salah satu daripada beberapa negara yang mempunyai penumpuan dalam pengeluaran semikonduktor. Kini saya ada mendengar bahawa beberapa syarikat besar China sedang melabur dan mengembangkan perniagaan mereka ke bidang semikonduktor, dan kita boleh bekerjasama dalam hal ini.

Wartawan: Mari kita bercakap tentang kerjasama China-ASEAN. Malaysia merupakan negara ASEAN pertama yang menjemput China untuk mengadakan dialog dengan ASEAN dan mengadakan mesyuarat pemimpin China-ASEAN.

Kedua-dua pihak terus bekerjasama, dan kedua-duanya memajukan rundingan China-ASEAN Free Trade Area 3.0. Apakah peranan yang boleh dimainkan oleh Malaysia dalam rundingan ini?

Anwar: Kami mempunyai sikap yang jelas dalam hal ini, kerana ini adalah pertimbangan yang sangat pragmatik. Kami mempunyai hubungan jangka panjang dengan Amerika, Eropah, Australia dan India.

Tetapi saya rasa China telah menjadi jiran penting Malaysia sejak beberapa dekad yang lalu. China sentiasa berterus terang, bersedia membantu dan berkomunikasi secara aktif. Walaupun dalam beberapa isu kontroversi, seperti isu Laut China Selatan, China tidak menunjukkan sikap agresif, angkuh, dan keras, tetapi mencadangkan untuk meneruskan dialog dengan kami.

Oleh itu, selepas saya memegang jawatan, saya mencadangkan agar Malaysia meneruskan dasar bebas, dan cara yang paling bermanfaat bagi kita ialah mengekalkan hubungan baik dengan negara jiran.

Sumber: SEETAO

Terjemahan oleh:
Hanis Noor
Ketua Editor Fokus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Trend 2023 – Pembentukan Kuasa Multipolar Di Peringkat Antarabangsa

Next Post

Indonesia Enggan Menghidupkan Semula Idea Asian Monetary Fund

Related Posts
Skip to content