PenChinaan Sabah: China Perkukuh Agenda Qiaowu Melalui Diasporanya, Tubuh Kesatuan Ekonomi Sabah (SEU) sebagai Broker Projek OBOR

Sumber: Daily Express (Sabah)

Dewan Perniagaan China Sabah atau Sabah China Chamber of Commerce (SCCC) akan terus memainkan peranannya sebagai pertubuhan utama atau ‘broker’ yang menghubungkan China dan negara Asia Tenggara melalui penubuhan Kesatuan Ekonomi Sabah (SEU).

Terinspirasi daripada kejayaan Dewan Perniagaan China Indonesia (CCCI) menjadi broker kepada kemasukan lebih 1000 syarikat China ke Indonesia bagi merealisasikan inisiatif OBOR seperti Projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi Jakarta-Bandung, SCCC melalui SEU akan menjadikan Sabah sebagai titik penghubung bagi ekonomi dan perdagangan di rantau ini serta dalam bidang pendidikan dan kemajuan teknologi maklumat.

Keanggotaan SEU merangkumi persatuan perniagaan tempatan termasuklah Perusahaan Kecil dan Sederhana Sabah, Dewan Perniagaan Malaysia-China Cawangan Sabah, Persatuan Laluan Sutera Maritim Malaysia, Persatuan Laluan Sutera Maritim Sabah dan Persatuan Pelancongan Sabah.

Penubuhan SEU oleh SCCC menunjukkan komitmen dan kepercayaan pertubuhan perniagaan Cina terhadap potensi ekonomi Sabah dan hubungannya dengan China dan negara-negara ASEAN.

SCCC juga menyatakan sokongannya terhadap projek-projek Belt and Road Initiative (BRI) yang dibiayai oleh China di Indonesia dan negara-negara ASEAN lain, dengan mengharapkan bahawa projek-projek tersebut akan memberi manfaat kepada Sabah dalam jangka panjang.

Presiden SCCC Datuk Frankie Liew, berkata SEU akan selaras dengan visi kerajaan negeri Sabah untuk menjadikan Sabah sebagai negeri yang makmur dan inklusif menjelang tahun 2035, dan akan mencari sokongan dan kerjasama kerajaan negeri, dewan-dewan perniagaan lain, persatuan-persatuan industri dan kumpulan-kumpulan masyarakat sivil.

Pengumuman SCCC untuk menubuhkan SEU menimbulkan persoalan tentang motif dan implikasi pertubuhan perniagaan Cina terhadap ekonomi dan politik Sabah, serta hubungannya dengan China dan negara-negara ASEAN.

Walaupun SCCC mendakwa bahawa SEU bertujuan untuk mempromosikan pembangunan ekonomi Sabah dan kesejahteraan rakyatnya, terdapat kebimbangan bahawa SEU mungkin menjadi alat untuk mempengaruhi keputusan dan dasar kerajaan negeri, serta untuk menguatkan pengaruh China di rantau ini melalui projek-projek OBOR.

Rumusan berita oleh:
Knowledge Management Centre, IRIS Institute

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Kedutaan China: Kapal Disyaki Curi Bangkai Kapal Perang Diupah Syarikat Malaysia

Next Post

Perangkap Multikulturalisme Dalam pembinaan Etos Nasional

Related Posts
Skip to content