Pengeluaran Minyak Sawit Negara Menurun Selepas 10 Tahun, Felda Digesa Manfaatkan 800,000 Hektar Tanah Bagi Meningkatkan Hasil Pengeluaran Minyak Sawit

default

Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) mempunyai peranan penting dalam memastikan kelestarian industri sawit Malaysia supaya nasib yang sama menimpa sektor getah negara dapat dielakkan kata Menteri Perladangan dan Komoditi, Johari Abdul Ghani. (MalaysiaKini)

Katanya menerusi pemilikan tanah perladangan terbesar seluas 800,000 hektar di Malaysia, Felda perlu memanfaatkan sepenuhnya kekuatan itu dengan meningkatkan pengeluaran dan menumpukan sektor hiliran.  (MalaysiaKini)

Johari berkata pada 2013 Malaysia mengeluarkan 19.5 juta tan sawit manakala Indonesia menghasilkan 26 juta tan. Namun katanya dalam tempoh 10 tahun, pengeluaran negara menurun kepada 18.5 juta pada 2023 manakala negara jiran itu terus meningkatkan hasil kepada 46.5 juta.  (MalaysiaKini)

Disediakan oleh:
Knowledge Management Center(KMC), IRIS Institute

**RADAR adalah produk pantauan berita harian IRIS yang memaparkan perkembangan berita-berita strategik dalam setiap bidang utama mengikut sudut pandang IRIS. Sebarang perbincangan dan persoalan boleh diajukan diruang komen atau pautan https://pertanyaaniris.wasap.my/, pihak IRIS akan cuba menjawab.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Agenda ESG Untungkan Syarikat Besar, Lebih Daripada 80 Peratus Perusahaan Mikro, Kecil, dan Sederhana (PKS) Tidak Bersedia untuk ESG

Next Post

China, Rusia dan Iran akan Mengadakan Latihan Tentera Laut Sebelum Penghujung Mac, Respon kepada Serangan Terbaru Pakatan A.S. ke atas Houthi Di Yaman

Related Posts

Berminat Untuk Menyumbang?

Fokus adalah komuniti penulisan bebas dan tidak bermatlamatkan keuntungan.
Oleh itu, kami membuka ruang untuk individu-individu yang berminat menyumbang terutamanya bagi membantu kami dari sudut operasi.

Skip to content