Sekatan AS terhadap Jatronics Tidak Beri Kesan Signifikan terhadap Industri Semikonduktor Negara- Ahli ekonomi

KUALA LUMPUR: Sekatan AS ke atas Jatronics Sdn Bhd tidak memberi kesan signifikan kepada industri semikonduktor Malaysia kerana urus niaga syarikat tersebut bersifat minimal dengan firma tempatan lain, menurut ahli ekonomi.

Namun, mereka menyatakan bahawa impak yang lebih penting ialah amaran telah diberikan kepada firma-firma di negara ini agar tidak melanggar sekatan AS.

Profesor ekonomi Universiti Sunway, Dr. Yeah Kim Leng, berkata memandangkan syarikat yang disekat menyumbang kepada sebahagian kecil daripada jumlah pengeluaran industri, kesan langsung ke atas pengeluaran dan eksport semikonduktor negara adalah tidak signifikan.

“Impak yang lebih penting ialah amaran yang diberikan kepada firma elektronik di Malaysia agar tidak melanggar sekatan AS. Firma-firma ini mungkin akan menilai semula protokol ‘kenali pelanggan anda’ atau know your customer (KYC) mereka dan memastikan pelanggan mereka tidak berada dalam senarai sekatan.

“Secara keseluruhan, prospek elektronik Malaysia yang kini baik tidak dijangka akan terjejas oleh tindakan sepihak oleh kerajaan AS kecuali senarai sekatan diperluas untuk merangkumi lebih banyak pasaran eksport dan pembeli Malaysia,” kata Yeah kepada Business Times.

Pengurus dana Tradeview Capital, Neoh Jia Man, menjangka kesan langsung yang terhad ke atas industri semikonduktor negara daripada sekatan ke atas Jatronics kerana urus niaganya yang minimal dengan firma semikonduktor tempatan lain.

Beliau menambah bahawa Jatronics masih boleh menjalankan transaksi melalui akaun kewangan bukan AS memandangkan ini adalah sekatan sepihak oleh negara tersebut.

Selain itu, Neoh berkata ini bukanlah kali pertama firma Malaysia dikenakan sekatan oleh AS.

Beliau menyatakan bahawa pada Disember 2023, empat firma telah dikenakan sekatan kerana terlibat dalam program dron Iran.

“Dalam pandangan kami, sekatan ke atas Jatronics menekankan bahawa firma Malaysia masih berada dalam radar sekatan AS.

“Walaupun pendirian politik neutral Malaysia dan hubungan kukuh dengan pelbagai rakan dagangan memberikan firma tempatan peluang untuk mengatasi halangan perdagangan, risiko yang berkaitan boleh menjadi signifikan.

“Ada kemungkinan sekatan tambahan atau bahkan tarif import dikenakan ke atas firma Malaysia jika aktiviti sedemikian terus tidak diperiksa oleh pihak berkuasa Malaysia. Langkah-langkah ini boleh memberi impak material kepada ekonomi Malaysia, terutama dalam hal eksport ke AS,” katanya.

Neoh juga menyatakan bahawa sekatan AS, yang menyasarkan firma individu dan bukannya keseluruhan negara, tidak mungkin memberi kesan besar kepada hubungan diplomatik dan ekonomi Malaysia dengan AS atau Rusia.

Ia juga tidak mungkin mengganggu dinamik perdagangan global secara signifikan.

Beliau percaya bahawa Malaysia akan berusaha mengekalkan pendirian neutralnya untuk terus menikmati manfaat ekonomi daripada kedudukan sedemikian.

Sementara itu, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan berkata Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (Miti) akan meneliti isu tersebut.

Beliau berkata perkara itu di bawah bidang kuasa Miti dan kementerian itu perlu diberi masa untuk menyiasat isu tersebut dengan teliti sebelum membentangkan hasilnya.

“Jika kita lihat sekatan yang dikenakan, ia bukan hanya ke atas satu syarikat tetapi lebih 300 syarikat di seluruh dunia… biarkan Miti mengambil masa untuk menyiasat isu ini dengan teliti,” kata Amir Hamzah kepada pemberita di sidang Kemuncak Kebajikan Sosial Antarabangsa 2024 hari ini.

“Apa yang penting adalah Malaysia tidak akan berkompromi jika ada apa-apa yang tidak diingini ditemukan,” tambahnya.

Business Times telah menghubungi Miti dan Jatronics.

Pada hari Selasa, Al Jazeera melaporkan bahawa Jatronics yang berpusat di Kuala Lumpur adalah antara 300 entiti dalam senarai sekatan AS kerana kaitan mereka dengan pembekal ketenteraan Rusia.

Menurut laporan itu, seorang jurucakap Jabatan Negara AS menyatakan bahawa beberapa bahan yang dihantar oleh syarikat itu ke Rusia termasuk barangan Tier 1 dalam Senarai Barangan Urusniaga Paling Diutamakan oleh Jabatan Perdagangan AS.

Laporan itu menyatakan bahawa barangan Tier 1 merujuk kepada barangan “yang paling utama dipantau kerana peranan kritikal barang tersebut dalam pengeluaran sistem senjata berpanduan tepat yang canggih oleh Rusia, kekurangan pengeluaran domestik Rusia, dan pengeluar global yang terhad.

Jurucakap itu menyatakan bahawa Jatronics membekalkan komponen ini kepada syarikat-syarikat yang berpangkalan di Rusia yang membekalkan industri ketenteraan kompleks Rusia.

Laporan itu juga menekankan bahawa pegawai AS belum mengesahkan jika komponen yang dihasilkan oleh Jatronics digunakan dalam peralatan ketenteraan Rusia.

Menurut Pusat Kajian Pertahanan Lanjutan (C4ADS), sebuah badan pemikir yang berpangkalan di Washington, Jatronics membuat lebih daripada 50 penghantaran kepada syarikat-syarikat di Rusia yang bernilai lebih daripada AS$3 juta antara April 2022 dan September tahun lepas.

Laporan itu menyatakan bahawa bahan yang dihantar termasuk cip mikro, semikonduktor, dan wafer silikon, yang merupakan bahan mentah untuk membuat semikonduktor.

Jatronics membuat penghantaran kepada lapan syarikat berbeza di Rusia, termasuk OOO Planar, yang dikenakan sekatan oleh AS pada Mac 2022, berdasarkan data C4ADS.

Sumber: NST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

IPP swasta dibenarkan bekal elektrik terus kepada projek pusat data tanpa TNB, risiko korbankan keperluan tempatan dan domestik rakyat

Next Post

Perkembangan Ketara teknologi dan taktik serangan bridged Al-Qassam

Related Posts
Skip to content