Senario Global & Malaysia Pasca COVID-19

Landskap Edisi Khas (Mei 2020)

1. Semenjak ia mula merebak di Wuhan, China pada awal tahun 2020, virus COVID-19 atau ‘Coronavirus’ kini telah menjangkiti manusia di hampir seluruh pelusuk dunia.

2. Situasi semasa dan cabaran yang dihadapi oleh semua negara menunjukkan bahawa pandemik COVID-19 yang sedang berlaku ini merupakan sebuah krisis berskala global.

3. Hal ini menandakan bahawa terdapat implikasi dalam pelbagai aspek yang akan mengesani situasi dunia dan negara hari ini. Landskap EDISI KHAS kali ini akan membincangkan dengan lebih lanjut mengenai implikasi-implikasi tersebut.

4. Berbanding banyak tulisan atau artikel pendapat yang lain, Landskap edisi ini memberikan penumpuan kepada implikasi yang strategik atau yang berkemungkinan tinggi mengubah senario semasa di dunia hari ini.

5. Dalam edisi ini, kajian, pendapat dan penulisan daripada ahli akademik, pemerhati politik dan laporan-laporan daripada institut-institut kajian telah ditinjau dan disaring untuk membantu pembaca mendapatkan idea-idea utama yang dilontarkan terhadap setiap implikasi yang dibincangkan.

6. Berdasarkan penilaian terhadap implikasi-implikasi tersebut, laporan ini seterusnya mengemukakan analisa dalam bentuk beberapa bacaan senario akan datang selepas pandemik Coronavirus berakhir.

7. Jangkaan senario ini adalah satu gambaran awal (presumption) terhadap senario di peringkat global dan nasional untuk suatu tempoh jangka sederhana selepas wabak COVID-19 dijangka dapat diatasi sepenuhnya.

[membership level=”1″]

Muat Turun Landskap Edisi Khas (Mei 2020)

[/membership] [membership level=”0,-1″]

Langgan hari ini untuk baca laporan penuh pada pautan di bawah

[xoo_el_action type=”login” change_to=”logout”]

[/membership]
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

China, Covid-19 dan Kuasa Lunak

Next Post

Dilema ideologi liberal Barat dalam perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)

Related Posts

Langgan sekarang untuk terus membaca.

Dapatkan akses premium merangkumi berita, senario bidang-bidang utama yang dirumuskan dan laporan analisa khas.

Digital

RM150 / tahun

Digital & Bercetak

RM400 / tahun

Per Produk

Bermula RM5

Skip to content