Tiga Memorandum Ditandatangani Sewaktu Kunjungan Anwar Ibrahim Ke Arab Saudi

Sumber: RTM

Tiga memorandum ditandatangani sewaktu kunjungan Anwar Ibrahim ke Arab Saudi bermula pada 23 Mac-25 Mac 2023 yang lalu. Berikut merupakan perincian tiga memorandum yang telah ditandatangani:

DNeX – Ajlan & Bros Holding Group Co

Dagang Nexchange Bhd (DNeX), sebuah syarikat yang beroperasi dalam bidang perniagaan elektronik, perdagangan antarabangsa dan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) menandatangani memorandum dengan Ajlan & Bros Holding Group Co, sebuah syarikat Arab Saudi yang berkecimpung dalam bidang tekstil, fesyen, perniagaan dan pelaburan. Tujuan memorandum ini ialah untuk meneroka peluang kerjasama dalam bidang perbankan Islam dan kewangan digital

KLIC – Wadi Makkah Knowledge Co

Dewan Perniagaan Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIC) menandatangani memorandum dengan Wadi Makkah Knowledge Co, sebuah syarikat Arab Saudi yang berfokus pada pembangunan hartanah dan pelancongan di Mekah. Tujuan memorandum ini ialah untuk meneroka peluang kerjasama dalam bidang pembangunan hartanah dan pelancongan di Mekah dan Malaysia.

Qhub International Sdn Bhd – Eromman Technologies Sdn Bhd

Qhub International Sdn Bhd iaitu sebuah syarikat Malaysia yang menyediakan platform e-dagang untuk usahawan mikro, kecil dan sederhana (UMKM) telah menandatangani memorandum dengan Eromman Technologies Sdn Bhd, sebuah syarikat Arab Saudi yang juga menyediakan platform e-dagang untuk UMKM. Tujuan memorandum ini ialah untuk meneroka peluang kerjasama dalam bidang e-dagang dan pemasaran digital antara Malaysia dan Arab Saudi.

Anwar Ibrahim telah membuat lawatan rasmi tiga hari ke Arab Saudi bermula pada 23 Mac 2023 atas jemputan Putera Mahkota yang juga Perdana Menteri Arab Saudi, Mohamad Salman Abdulaziz Al-Saud. Lawatan ini merupakan lawatan rasmi negara luar ASEAN pertama Anwar selepas dilantik menjadi Perdana Menteri pada 24 November 2022.

Anwar turut diiringi oleh isterinya, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail, Menteri Luar Datuk Seri Zambry Abdul Kadir dan Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil dalam lawatan tersebut. Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor turut dilihat berada di Arab Saudi apabila turut menyertai Perdana Menteri Datuk SerI Anwar Ibrahim bermoreh di Restoran D’Saji selepas menunaikan solat tarawih malam pertama Ramadan di Masjidil Haram.

Anwar juga telah menerima kunjungan hormat daripada Setiausaha Agung Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), Hissein Brahim Taha dan Setiausaha Agung Liga Dunia Islam, Sheikh Mohammad bin Abdulkarim Al-Issa.

Walaubagaimanapun beliau tidak dapat bertemu dengan Raja Arab Saudi, Raja Salman Abdul Aziz Al-Saud dan Putera Mahkota Mohamad Salman Abdulaziz Al-Saud kerana mereka sedang berada di luar negara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Indonesia Umum Insentif Untuk Pelabur di Nusantara

Next Post

Anwar Bersedia Mulakan Semula Projek KSCIP Yang Ditamatkan Mahathir

Related Posts

Dari Meja COO : Di Ambang Ramadhan

Setelah setahun yang panjang dan penuh dengan pelbagai peristiwa, umat Islam di seluruh dunia bertemu sekali lagi dengan bulan yang mulia, bulan Ramadhan. Tidak jauh berbeza dengan Ramadhan pada beberapa tahun lepas, Ramadhan pada tahun ini juga menyaksikan bagaimana ianya hadir di tengah-tengah pelbagai lipatan peristiwa yang menjadi krisis dan kemelut bagi umat Islam di seluruh dunia.
Read More
Skip to content