Pusat Data Microsoft di Malaysia

Malaysia merupakan antara negara yang terlibat dalam projek pusat data Microsoft Azure yang sedang dijalankan di seluruh dunia, serta memberikan persaingan kepada pusat data serantau yang lain seperti Singapura, Indonesia dan Vietnam.

Perkembangan pusat data Microsoft yang dibina di Malaysia didorong oleh (1) tindakan moratorium pembinaan pusat data oleh Singapura, (2) inisiatif rangsangan ekonomi digital oleh kerajaan Malaysia, (3) pertumbuhan pasaran pusat dan dan penggunaan server yang tinggi di rantau Asia Tenggara, serta (4) perkembangan teknologi pengkomputeran awan Microsoft.

Pembinaan pusat data Microsoft dijangka dapat memberi kesan kepada peluang pekerjaan, syarikat startup, syarikat unikorn tempatan dan asing, pendaratan kabel dasar laut, modal insan dalam industri digital serta hasil pendapatan negara dalam industri IT.

Baca rumusan penuh pada pautan yang disediakan di bawah (Bagi Pelanggan Eksklusif, Sila Login terlebih dahulu untuk baca):

Berminat Untuk Menyumbang?

Fokus adalah komuniti penulisan bebas dan tidak bermatlamatkan keuntungan.

Oleh itu, kami membuka ruang untuk individu-individu yang berminat menyumbang terutamanya bagi membantu kami dari sudut operasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Penyebaran Covid-19 Melalui Udara Khususnya Aerosol: Apa Impak Dan Implikasinya?

Next Post

RADAR 2021 (edisi 41)

Related Posts

Langgan sekarang untuk terus membaca.

Dapatkan akses premium merangkumi berita, senario bidang-bidang utama yang dirumuskan dan laporan analisa khas.

Individu

RM200 / tahun

Individu Silver

RM500 / tahun

Individu Premium

RM1000 / tahun

Skip to content