Apa Yang Sedang Berlaku Di Laut China Selatan Sekarang? – Siri 1

28 Mac 2023 | Vietnam

Sebuah kapal Vietnam mengalami pertemuan tegang dengan kapal China dalam Zon Ekonomi Eksklusif (EEZ) negara itu di Laut China Selatan pada hari Sabtu.

Insiden itu, berdasarkan data penjejakan kapal dari Marine Traffic, sebuah laman web pengesan kapal, berlaku ketika kapal Pengawasan Perikanan Vietnam KN-278 menjejaki kapal Pengawal Pantai China (CCG) CCG-5205 ketika ia melintasi EEZ Vietnam. Di bawah undang-undang antarabangsa, sesebuah negara mempunyai akses eksklusif kepada sumber asli di perairan dan dasar laut EEZ 200 batu nautikanya.

Menurut grafik yang dihasilkan oleh Projek Myoushu di Pusat Inovasi Keselamatan Negara Gordian di Universiti Stanford, CCG-5205 memasuki EEZ Vietnam pada 25 Mac, di selatan Vanguard Bank, berhampiran sempadan EEZ Vietnam dan Indonesia, dua minggu selepas meninggalkan Sanya di pulau Hainan China.

Pada ketika ini, KN-278 memulakan shadowing operations dan kedua-dua kapal terbabit dalam pas de deux di sekitar EEZ, yang didakwa China di bawah tuntutan nine-dash linenya

Sumber: Philippine Coast Guard 

30 Mac 2023 | Filipina

Kapal Pengawal Pantai China dan korvet Tentera Laut Pembebasan Rakyat (PLAN) terus beroperasi di sekitar kawasan pegangan Filipina di Kepulauan Spratly bersama-sama dengan kapal awam berbendera China, kata Pengawal Pantai Filipina (PCG) Khamis.

Kapal peronda BRP Malapascua (MRRV-4403) menjalankan misi Rondaan Maritim (MARPAT) ke Kumpulan Pulau Kalayaan dari 16 hingga 21 Mac, di mana beberapa kapal asing, termasuk korvet Tentera Laut Pembebasan Rakyat (PLAN) telah dilihat dalam kawasan. Kumpulan Pulau Kalayaan terdiri daripada pegangan Filipina di Kepulauan Spratly yang dipertikaikan, dengan pemilikan Filipina bagi sembilan ciri yang dipertikaikan oleh China, Taiwan dan Vietnam.

Di Sabina Shoal, Malapascua memantau kehadiran sekurang-kurangnya 20 kapal China dan Vietnam yang tidak dikenali. Imej yang dikeluarkan di laman sosial PCG menyatakan 20 kapal China terletak di 1.56 batu nautika tenggara Sabina Shoal pada 16 Mac.

Kapal peronda PCG itu turut menemui dua kapal Pengawal Pantai China, CCG 5304 dan CCG 5305 berhampiran beting.

1 April 2023 | Beijing

Beijing buat pertama kalinya menyenaraikan lokasi khusus untuk “dilawati” secara kerap oleh kapal penyelidikan lautan China, termasuk kawasan yang dipertikaikan di Laut China Selatan dan perairan berhampiran pangkalan AS Pasifik.


33 kawasan itu, atau reference sections, meliputi laluan air serantau yang luas – dari Selat Taiwan dan Laut China Selatan ke Pasifik barat dan lautan Hindi timur – menurut pengumuman dari Yayasan Sains Semula Jadi Kebangsaan China (NSFC) , pembiaya penyelidikan kerajaan terkemuka.


China mengendalikan salah satu armada ukur lautan terbesar di dunia, dengan lebih daripada 60 kapal dalam perkhidmatan pada 2017, menurut data terkini yang tersedia daripada Kementerian Sains dan Teknologi China, yang menguruskan NSFC.
Tetapi laluan tinjauan kapal-kapal ini sering tidak mempunyai ketelusan, dan berbeza-beza dari satu misi ke misi yang lain.

Enam reference sections yang dipilih terletak di barat Lautan Pasifik dan berhampiran dengan pangkalan tentera Amerika Syarikat dan sekutunya, manakala satu section berada di antara Taiwan dan Filipina yang merupakan laluan kritikal untuk kapal selam.


Manakala reference sections yang lain mengelilingi Guam dan pulau-pulau Pasifik lain yang mana AS telah mewujudkan rangkaian pangkalan tentera, sebagai sebahagian daripada strategi Washington untuk membina “rantaian pulau” untuk membendung kuasa saingan pengaruh China yang berkembang pesat di Pasifik.

Sumber: The Diplomat, USNI News & SCMP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Malaysia-Arab Saudi: Usaha Strategik Baharu Dan Pengaruh Saudi-Beijing

Next Post

Trend 2023 – Pembentukan Kuasa Multipolar Di Peringkat Antarabangsa

Related Posts
Skip to content