Indonesia Enggan Menghidupkan Semula Idea Asian Monetary Fund

Sumber: The Jakarta Post

Indonesia telah memberikan respons yang berhati-hati terhadap idea untuk mewujudkan Asian Monetary Fund sebagai satu cara untuk mengurangkan kebergantungan rantau ini terhadap mata wang dolar Amerika Syarikat (USD).

Rundingan yang berlaku baru-baru ini antara China dan Malaysia telah menimbulkan semula cadangan yang bermula sejak berpuluh tahun yang lalu, yang akan melaksanakan fungsi yang serupa dengan International Monetary Fund (IMF), tetapi dengan tumpuan di rantau Asia.

Menteri Penyelaras Ekonomi Airlangga Hartarto memberitahu The Jakarta Post pada Khamis bahawa, secara umumnya, idea itu bagus untuk rantau ini, tetapi menyedari ia memerlukan komitmen daripada negara-negara lain yang berkemungkinan sukar untuk diperolehi.

“Pertama, perlu ada negara yang komited untuk membiayainya. Jadi, kita tidak boleh bercakap tentang [membentuk] institusi itu secara langsung sahaja,” kata Airlangga dalam temu bual di pejabatnya.

“Malah institusi sedia ada seperti IMF mempunyai banyak cabaran,” tambahnya.

Sumber: Bank Indonesia

Airlangga mencadangkan agar rantau ini memberi lebih tumpuan kepada dasar yang konkrit, dengan alasan kebanyakan negara Asia tidak mungkin dapat mengurangkan kebergantungan mereka kepada USD dalam masa terdekat.

Satu aspek yang perlu diusahakan ialah penyelesaian mata wang tempatan (local currency settlement (LCS)), kata Airlangga.

LCS adalah mekanisme yang dilaksanakan oleh bank pusat di dua buah negara yang membolehkan mereka berurus niaga untuk perdagangan atau pelaburan melalui penggunaan mata wang masing-masing dan bukannya USD.

Airlangga berkata kerajaan Indonesia mendapati banyak syarikat China yang melabur di Indonesia masih memilih untuk menggunakan USD walaupun Indonesia dan China telah mewujudkan mekanisme LCS.

“Ternyata LCS dengan China tidak digunakan oleh syarikat-syarikat ini,” kata Airlangga. “Malah China masih memegang sejumlah besar USD dalam rizabnya,” tambahnya.

Airlangga seterusnya berkata bahawa kerajaan Indonesia berminat untuk menandatangani perjanjian LCS dengan lebih banyak negara, serta memperluaskan penggunaan kod QR untuk memudahkan pembayaran rentas sempadan.

Kerajaan Indonesia juga menggalakkan negara ASEAN untuk mewujudkan bank makanan pusat serantau, terutama untuk beras, yang diperlukan oleh kebanyakan negara anggota ASEAN, katanya.

Sumber: Asia News Network

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

OBOR Memacu Pertumbuhan Ekonomi Malaysia – Anwar

Next Post

Kerajaan Akan Kaji Nyahklasifikasi Laporan CEP, Panel Reformasi Institusi

Related Posts
Skip to content