Israel akan mula fasa ke-3 serangan ke atas gaza, beralih kepada seranga udara yang lebih spesifik berdasarkan risikan

Israel mendakwa akan mengisytiharkan “kekalahan” Hamas’ di Rafah, seterusnya memulakan serangan fasa ke-3 membabitkan serangan udara yang lebih spesifik berdasarkan maklumat risikan. Netanyahu pada Oktober 2023 mengumumkan permulaan serangan fasa ke-2 dengan melancarkan pencerobohan darat ke Semenanjung Gaza selepas melakukan pengeboman yang meluas ke atas Gaza selama kira-kira dua minggu pada fasa pertama. – (Anadolu)

Fasa ketiga bertujuan bagi menghapuskan kuasa dan pengaruh Hamas yang masih berbaki, menghalang kebangkitan Hamas, dan menutup sempadan Mesir. Susulan daripada itu, tentera Israel dilaporkan akan ditempatkan di kawasan Koridor Philadelphi di sempadan antara Gaza dan Mesir. – (Malay Mail)

Peralihan ke fasa ke-3 ini dibangkitkan oleh menteri pertahanan Israel, Yoav Gallant ketika lawatannya ke Washington. Lawatan ini antaranya bertujuan untuk mempercepatkan dan meningkatkan bekalan senjata dari A.S. ke Israel bagi menampung operasi seterusnya. Pada masa sama, Gallant dan wakil A.S, Amos Hochstein turut membincangkan mengenai perkembangan di selatan Gaza dan Utara Lubnan. – (Middle East Monitor, Hurriyet)

Disediakan oleh:
Knowledge Management Center(KMC), IRIS Institute

**RADAR adalah produk pantauan berita harian IRIS yang memaparkan perkembangan berita-berita strategik dalam setiap bidang utama mengikut sudut pandang IRIS. Sebarang perbincangan dan persoalan boleh diajukan diruang komen atau pautan https://pertanyaaniris.wasap.my/, pihak IRIS akan cuba menjawab

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

sabah dan sarawak tolak cadangan undang-undang penangkapan karbon oleh federal, mahu aplikasi undang-undang karbon sendiri

Next Post

Peranan Zon Ekonomi Khas Johor-Singapura (JS-SEZ) Dalam Memenuhi Keperluan Nasional Singapura

Related Posts

Langgan sekarang untuk terus membaca.

Dapatkan akses premium merangkumi berita, senario bidang-bidang utama yang dirumuskan dan laporan analisa khas.

Pakej Asas

RM200 / tahun

Pakej Perak

RM500 / tahun

Pakej Premium

Bermula RM1000

Berminat Untuk Menyumbang?

Fokus adalah komuniti penulisan bebas dan tidak bermatlamatkan keuntungan.
Oleh itu, kami membuka ruang untuk individu-individu yang berminat menyumbang terutamanya bagi membantu kami dari sudut operasi.

Skip to content