Pantauan Berita Harian – 9 Disember 2016

Avatar photo

Malaysia

Pengerusi 1MDB nafi berunding dengan China

8 Dis 2016 – Pengerusi 1MDB, Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah hari ini menafikan sekeras-kerasnya dakwaan rundingan antara firma pelaburan milik kerajaan itu dengan kerajaan mahupun syarikat dari China berhubung bantuan kewangan dalam pertikaian dengan International Petroleum Investment Company (IPIC) seperti yang didakwa dalam laporan Financial Times semalam.

Sumber: Utusan Malaysia

1MDB hantar penghulu bertuah ke Makkah

8 dis 2016 – Hari ini Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan kerajaan – melalui Yayasan 1MDB – akan menaja ketua-ketua kampung menunaikan rukun kelima Islam di Makkah. Katanya penghulu terpilih juga akan diberi sumbangan berbentuk wang tunai untuk perbelanjaan mereka di Tanah Suci.

Sumber: Malaysiakini 

1MDB lantik juruaudit baru ‘tak lama lagi’

8 dis 2016 – Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan Tan Sri Irwan Serigar Abdullah yang juga pengerusi lembaga 1MDB yakin 1MDB akan mendapat juruaudit baru tidak lama lagi.”Kami akan melantik (firma juruaudit baru) tak lama lagi,” katanya kepada wartawan di Kuala Lumpur hari ini.

Sumber: Malaysiakini 

Apa salahnya dengan pelaburan China di Johor, MB tanya Dr M?

Pelaburan China di Johor adalah sebahagian daripada trend global, kata Datuk Seri Khaled Nordin dalam bantahan kepada Tun Dr Mahathir Mohamad berkenaan dakwaan kemasukan warga Cina di negeri itu akan berlaku.

Sumber: Malaysiakini 

Keluarga Jho Low berhadapan halangan untuk menuntut aset dalam kes siasatan 1MDB

Ahli Keluarga Jho Low yang merupakan orang hangat dalam skandal dana 1MDB telah gagal dalam usaha mereka untuk menuntut aset yang disita oleh kerajaan Amerika Syarikat apabila seorang hakim persekutuan menafikan usaha tersebut yang akan memberikan mereka masa untuk mencuba nasib mereka di mahkamah di luar negara.

Sumber: Malay Mail 

Tawaran kereta api berkelajuan tinggi Singapura – KL akan dinilai ‘akhir 2018’

9 nov 2016 – Tawaran tender untuk membina kereta api berkelajuan tinggi (HSR) yang menghubungkan Singapura dan Kuala Lumpur akan dinilai pada akhir 2018, menurut MyHSR, agensi yang bertanggungjawab bagi bahagian Malaysia projek. Terdapat spekulasi berat yang mangatakan bahawa Malaysia akan menyerahkan pakej sistem tersebut kepada sebuah syarikat Cina yang telah melabur berbilion-bilion dalam beberapa projek gergasi kerajaan akhir-akhir ini, termasuk mengambil kepentingan dalam aset pernah dimiliki oleh firma pelaburan kerajaan Malaysia.

Sumber: Straits times

Perbincangan RCEP – China yang akan diselesaikan menjelang akhir 2017: Malaysia

9 nov 2016 – Menurut Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) Menteri Mustapa Mohamed, Rundingan Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) akan membuat disimpulkan menjelang akhir tahun depa 2017. Komen beliau sama dengan ramalan oleh Bank Pembangunan Asia (ADB) dan Menteri Perdagangan Indonesia, yang berada dalam keadaan persaingan TPPA telah mati.

Sumber: Straits times


Negara Pasifik

China datang tepat pada masanya untuk menyelamatkan ekonomi Australia.

9 dis 2016 – Walaupun angka pertumbuhan menignkat pada suku lepas, Australia sekali lagi telah diimbangi oleh status negara membangun yang bergantung kepada China. Australia boleh berterima kasih kepada rakan dagang No. 1nya yang merupakan industri tradisi Cina yang dilihat sebagai proksi untuk pertumbuhan, seperti elektrik dan kargo kereta api, telah secara kolektif bangkit ke tahap tertinggi dalam tempoh tiga tahun.

Sumber: Bloomberg


Eropah

Britain ingin memperdalam lagi kerjasama keselamatan bersama negara GCC

Perdana Menteri Britain, Theresa May mahu mengukuhkan kerjasama pertahanan dengan negara-negara Teluk dan berusaha ke arah menandatangani “perjanjian perdagangan bercita-cita tinggi” dengan mereka. Bersempena sidang kemuncak tahunan GCC di ibu negara Bahrain Manama pada hari Rabu, Mei berkata bahawa Britain mahu “membuat komitmen yang bersifat kekal dengan keselamatan jangka panjang negara teluk dan ingin melabur lebih daripada tiga bilion pound ($ 3.7bn) dalam perbelanjaan pertahanan di rantau ini dalam dekad akan datang

Sumber: Al Jazeera

AKP dan MHP bersetuju dengan cadangan baru perlembagaan Turki

Pemerintah Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP) dan pembangkang Pergerakan Nasionalis Party (MHP) bersetuju mengenai butir-butir pindaan baru kepada Perlembagaan sebagai cadangan mereka dijangka akan dibentangkan di Parlimen pada Jumaat atau Sabtu.

Sumber: Daily Sabah


Timur Tengah

Israel akan membelanjakan $36 juta untuk pembangunan pendidikan di sekolah diaspora Yahudi

Kementerian pendidikan dan diaspora Israel merancang untuk membelanjakan sebanyak 136 juta shekel ($ 35.800.000) dalam tempoh empat tahun akan datang untuk membangunkan program-program untuk sekolah Yahudi di luar negara. Ini adalah kali pertama Israel  terlibat dalam bentuk campurtangan yang besar dalam sistempendidikan di sekolah-sekolah diaspora.

Sumber: Haaretz

Delegasi Palestin (Fatah) akan ke US bertemu Trump

Delegasi Palestin akan ke Washington pada minggu hadapan untuk bertemu dan bermesyuarat bersama Amerika Syarikat. Mereka dijangka akan menemui pentadbiran baru kabinet Trump.

Sumber: Haaretz

Knesset (Parlimen Israel) menyokong rang undang-undang menghalalkan rampasan tanah Palestin

Ahli Parlimen Israel mengundi pada Isnin lalu untuk menyokong rang undang-undang yang menghalalkan rampasan tanah Palestin. Ada beberapa penambahan dibuat dalam rang undang-undang pada kali ini berbanding sebelumnya, terutama berkaitan aspek pemilikan tanah rakyat Israel, dengan bantuan kerajaan Israel.

Sumber: Haaretz 

Mesir menahan anak kepada Presiden Mursi

Pihak berkuasa Mesir dilaporkan menahan anak kepada bekas Presiden Mesir, Dr Mursi, Osama ditangkap di Delta Nil di kampung halaman bapanya di Sharkia atas tuduhan menghasut keganasan.

Sumber: Daily Sabah


Oleh:

Unit Pantauan Berita IRIS INSTITUTE

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Kepentingan geopolitik wilayah Arakan dan nasib Rohingya

Next Post

Pantauan Berita: 11 Januari – 16 Januari 2017

Related Posts