Indonesia Berhasrat untuk Selesaikan Tiga Lagi Segmen Sempadan Darat dengan Malaysia di Kalimantan-Sabah, Melibatkan Pulau Sebatik, Sinapad-Sesai, dan West Pillar-AA2

Menurut menteri luar Indonesia, Retno Marsudi, Indonesia telah menandatangani perjanjian tiga segmen sempadan darat dengan Malaysia di Kalimantan-Sabah dalam tempoh 2017-2019. Oleh itu, pada tahun ini, Indonesia ingin memuktamadkan tiga lagi segmen sempadan darat di Kalimantan-Sabah membabitkan Pulau Sebatik, Sinapad-Sesai, dan West Pillar AA2. (AntaraNews)

Mengenai perebutan Pulau Sebatik, Hajiji berkata, Kerajaan negeri tegas dengan pendirian bahawa persempadan negeri Sabah di Pulau Sebatik adalah di garisan sempadan memanjang sepanjang latitud 4°10’ bermula dari East Pillar sehingga LowWater Linedi sebelah timur Pulau Sebatik. Tambahnya, kerajaan Sabah tidak akan berganjak dengan tuntutan dan juga cubaan negara jiran. (SinarHarian)

Terdahulu, Anwar Ibrahim menegaskan Malaysia tidak bersetuju dengan tuntutan yang Indonesia kemukakan dalam tuntutan Pulau Sebatik dan menyatakan ia masih dalam peringkat rundingan. Kenyataan ini dikeluarkan pada Jun 2023, selepas Malaysia dan Indonesia memeterai perjanjian sempadan maritim membabitkan Laut Sulawesi dan selatan Selat Melaka. (Utusan Malaysia)

Disediakan oleh:
Knowledge Management Center(KMC), IRIS Institute

**Rumusan Berita IRIS atau News Brief adalah produk rumusan berita mingguan IRIS yang memaparkan perkembangan berita-berita strategik dalam setiap bidang utama mengikut sudut pandang IRIS. Rumusan ini dipilih berdasarkan pantauan berita IRIS (RADAR) yang dipantau sepanjang minggu tersebut dan dibuat penjelasan lebih terperinci untuk kefahaman pembaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Negeri Sembilan Lulus Sop Perlombongan Ree, Kekalkan Malaysia Sekadar Penerima Royalti Daripada Syarikat China

Next Post

100 Syarikat Dilindungi Kartel Milik Warga Bangladesh Seludup Masuk Warga Asing ke Malaysia, Sebabkan Kebanjiran sehingga Lebih 500,000 Warga Asing Tanpa Pekerjaan di Malaysia

Related Posts

Langgan sekarang untuk terus membaca.

Dapatkan akses premium merangkumi berita, senario bidang-bidang utama yang dirumuskan dan laporan analisa khas.

Individu

RM200 / tahun

Individu Silver

RM500 / tahun

Individu Premium

RM1000 / tahun

Skip to content