Insiden di Selat Hormuz gugat kawalan pasaran derivatif elit global kapitalis Yahudi

Oleh: Asyraf Farique

Insiden yang berlaku berdekatan Selat Hormuz ini melibatkan dua buah kapal tangki minyak dari Jepun , Kokuka Courageous dan juga dari Norway, Front Altair.

Insiden seumpama ini juga berlaku beberapa minggu yang lalu, di mana paip laluan minyak Saudi diserang oleh dron. Kedua-dua insiden ini dikaitkan dengan Iran.

Selat Hormuz merupakan laluan strategik dunia terhadap bekalan minyak mentah dunia. Jika Iran menyekat selat tersebut, maka sumber gas dan minyak dari Kuwait, Iraq, Bahrain, Qatar dan Iran, merangkumi 20% minyak dunia akan terjejas.

Sumber dari Amerika menyebut, perkara ini menimbulkan kerunsingan kepada Washington. Ini menunjukkan, sekiranya selat Hormuz ditutup atau disekat, atas apa alasan pun, Iran mempunyai kuasa untuk menganggu gugat sistem kewangan dunia, dengan menyebabkan perdagangan global dalam derivatif akan terganggu.

Sejurus selepas insiden terbabit, harga minyak mentah dunia, naik mendadak. Bank for International Settlements pada tahun lepas mengatakan jumlah nosional untuk kontrak derivatif adalah $595 trilion akhir Jun 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Jack Ma bakal kuasai pasaran E-Wallet ASEAN, selepas usaha kurangkan kebergantungan kepada dolar

Next Post

Isu sawit negara: Adakah alternatif biodiesel menguntungkan kroni PH?

Related Posts
Skip to content