Israel Beli Hartanah di Utara Iraq Bawah Kawalan ISIL

44146e6a-a33b-4637-b792-19d8b5a63330
Mosul

Far News Agency melaporkan bahawa agensi-agensi hartanah di Mosul dan bandar-bandar lain di Niveneh yang terletak di Utara Iraq telah mula membeli rumah-rumah dan hartanah milik masyarakat minoriti Iraq yang merangkumi orang Kristian, Izadi dan Turki di kawasan tersebut.

Agensi-agensi hartanah tersebut dikatakan telah menawarkan “harga yang menarik” untuk hartanah tersebut dan kemudiannya menjual hasil belian mereka kepada ahli-ahli perniagaan Israel.

Sumber itu juga mengatakan bahawa baru-baru ini lebih 2,000 orang Yahudi telah kembali ke kawasan Kurdistan di Iraq untuk penempatan semula di kawasan-kawasan Utara Iraq.

Beribu-ribu orang Kristian Iraq dan komuniti lain telah dipaksa keluar dari tempat tinggal mereka di Mosul semenjak bulan Jun lepas setelah diberikan kata putus oleh pengganas-pengganas ISIL. Kebanyakan orang Kristian dari kawasan barat laut di Niveneh berjaya melarikan diri setelah kawasan tersebut diambil alih oleh puak Takfiri.

Pengganas-pengganas ISIL kini mengawal beberapa bahagian di Syria dan Iraq. Kumpulan ini terlibat dalam jenayah-jenayah kemanusian di kawasan-kawasan yang berada di bawah penguasaan mereka.

Penterjemah : Mimie Amlee
Sumber : Press TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Di Sebalik Penipuan Netanyahu ‘Serang’ Iran

Next Post

Perkembangan Operasi Anti-Keganasan Turki

Related Posts
Skip to content