Pendirian Aktor-Aktor Berkepentingan Terhadap Kerajaan Perikatan Nasional

Landskap Edisi 4/2020

1. Pada 29 Februari 2020 yang lalu, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah bersetuju melantik Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ke-8. Pelantikan ini menimbulkan pendirian dan sikap yang pelbagai oleh pihak-pihak berkepentingan dalam landskap politik tempatan.

2. Sehingga kini hanya komponen parti politik dalam kerajaan Pakatan Harapan dan aktor gerakan sivil liberal sahaja yang jelas menyatakan pendirian untuk menumbangkan kerajaan Perikatan Nasional. Aktor-aktor lain tidak menunjukkan isyarat atau pendirian yang jelas ke arah itu. Hal ini berikutan pendirian dan sikap Perdana Menteri ke-8 buat masa ini masih tidak menampakkan petanda ke arah perubahan yang mendasar dalam soal polisi.

3. Situasi ini menimbulkan ketidakpastian terhadap keutuhan legitimasi kerajaan Perikatan Nasional. Adakah kerajaan yang didominasi oleh ahli Parlimen Melayu Muslim ini mampu bertahan sehingga habis tempoh mandat yang diberikan sehingga Julai 2023?

4. Bagi menjawab kepada persoalan tersebut, beberapa tinjauan ringkas telah dijalankan terhadap pendirian aktor-aktor berkepentingan seperti parti-parti politik, kumpulan pendesak, kumpulan gerakan sivil dan kumpulan agama, agensi dan syarikat-syarikat antarabangsa.

[membership level=”1″]

Muat Turun Landskap Edisi 4

[/membership] [membership level=”0,-1″]

[/membership]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

ECRL & Perangkap Geopolitik China

Next Post

Benarkah Covid-19 adalah usaha terancang? Kerangka Surah al-Israa’

Related Posts

Langgan sekarang untuk terus membaca.

Dapatkan akses premium merangkumi berita, senario bidang-bidang utama yang dirumuskan dan laporan analisa khas.

Individu

RM200 / tahun

Individu Silver

RM500 / tahun

Individu Premium

RM1000 / tahun

Skip to content