Sejarah Perebutan Kuasa di Laut China Selatan

WOODY ISLAND, SOUTH CHINA SEA - JANUARY 9, 2016: DigitalGlobe overview imagery from 09 January 2016 of Woody Island. Woody Island is also known as Yongxing Island and Phu Lam Island and is the largest of the Paracel Islands in the South China Sea. It has been under the control of the People's Republic of China since 1956. (Photo DigitalGlobe via Getty Images)
WOODY ISLAND, SOUTH CHINA SEA – JANUARY 9, 2016: DigitalGlobe overview imagery from 09 January 2016 of Woody Island. Woody Island is also known as Yongxing Island and Phu Lam Island and is the largest of the Paracel Islands in the South China Sea. It has been under the control of the People’s Republic of China since 1956. (Photo DigitalGlobe via Getty Images)

 

 1. Kebanyakan kerajaan pada masa sekarang mengekalkan dakwaan kedaulatan mereka ke atas pulau-pulau dan terumbu, kadangkala ke atas keluasan laut, dengan merujuk kepada penemuan arkeologi dan dokumen-dokumen purba.
 2. Sejarah Laut China Selatan yang terdahulu:
  • Dari abad ke 8 hingga abad ke 12, pedagang-pedagang dari Sri Vijaya, yang mengawal kedua-dua belah Selat Melaka, menguasai perdagangan di kawasan ini.
  • Kurun ke 12 hingga awal abad ke 15, kawasan ini dikuasai perkapalan komersil dan tentera laut China
  • Belanda menjajah Melaka dan menguasai kawasan ini pada abad ke 17
  • Abad ke 18 hingga 19 memperlihatkan kejatuhan bangsa Eropah dan kebangkitan semula sementara perkapalan China, namun kemudian British dan Perancis datang dengan bot-bot meriam mereka.
 3. Walaubagaimanapun, sehingga kini masih tiada lagi rundingan terhadap bahagian tengah Laut China Selatan. Negara-negara disekitarnya juga tidak mengumumkan tuntutan zon spesifik mereka.
 4. Malaysia dan Thailand, Malaysia dan Vietnam, dan Thailand dan Vietnam telah mengadakan perjanjian dua hala tentang sempadan-sempadan dan zon-zon pembangunan bersama di Teluk Thailand, dan pada Disember tahun 2000, China dan Vietnam telah mencapai persetujuan dalam perjanjian persempadan semula Teluk Tonkin, dan juga kerjasama dalam sector perikanan di teluk tersebut.
 5. Persempadanan pelantar benua di kawasan antara timur dan barat Malaysia (utara Pulau Natuna) telah dipersetujui Indonesia dan Malaysia pada tahun 1969.
 6. Walaupun Undang-undang Laut Konvensyen Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (LOS Convention) ditandatangani pada tahun 1982, dan disahkan oleh kebanyakan negara-negara di persisiran Laut China Selatan, namun hingga kini, masih tiada lagi sempadan maritim yang diiktiraf.
 7. Prinsip 200 batu nautika Zone Ekonomi Eksklusif dicadangkan buat pertama kali pada lewat tahun 1971.
 8. Pada tahun 1945, Presiden Amerika Syarikat, Harry S Truman memperkenalkan prinsip perluasan pelantar benua negara-negara di persisiran Laut China Selatan.
 9. Prinsip kedaulatan Laut China Selatan mula dibincangkan oleh cendekiawan Eropah pada abad ke 17 lagi. Namun, ianya dikanunkan dalam undang-undang antarabangsa di Konferens Hague pada tahun 1930. Oleh yang demikian, sejarah kedaulatan Laut China Selatan betul-betul bermula pada abad ke 19.
 10. Undang-undang antarabangsa moden memerlukan bukan sahaja penemuan atau eksploitasi ekonomi tetapi juga satu usaha pelaksanaan kedaulatan yang berterusan untuk mewujudkan tuntutan yang sah.
 11. Kuasa-kuasa penjajah (Britain , Perancis , Belanda dan Amerika Syarikat), pada awal abad ke- 19, bukan sahaja membawa konsep ‘ kedaulatan wilayah ‘ ke rantau ini, tetapi juga berkaitan , walaupun dalam kandungan agak bertentangan dengan konsep ‘ kebebasan pelayaran ‘. Tanah itu akan dibahagikan kepada wilayah dengan sempadan dipetakan dan ditentukan dengan jelas. Laut adalah terbuka untuk semua, kecuali jalur sempit perairan wilayah di sepanjang pantai. Kerajaan-kerajaan Asia terpaksa belajar cara Eropah, memeta dan menanda sempadan dan meletakkan bendera atau mendirikan penanda batu di pulau-pulau.
 12. 2 pulau (Paracel atau Kepulauan Spratly) telah ditunut secara rasmi buat pertama kali oleh kerajaan British pada tahun 1877. Tetapi tidak banyak yang dilakukan untuk mengeksploitasi dan melaksanakan kedaulatan British terhadap pulau tersebut.
 13. Dalam dekad pertama abad ke -20, hanya China yang menunjukkan minat terhadap Paracel, dengan menghantar misi ke sana pada tahun 1909. Dalam tempoh tiga tahun setelah itu, China berada dalam fasa kemorosotan dan tidak mampu untuk mengekalkan tuntutannya ke atas pulau tersebut.
 14. Faktor yang akan menjana minat yang lebih sengit terhadap Paracel dan Spratly adalah kekuatan Jepun yang semakin meningkat, terutamanya selepas pencerobohan Manchuria pada tahun 1932, yang meletakkan Jepun sebagai negara yang bersaing dengan empat negara-negara barat . Walau bagaimanapun, kerajaan Jepun tidak menuntut pulau-pulau tersebut secara sah.
 15. Ia adalah ketakutan perkembangan Jepun yang membawa Perancis menuntut Spratly dan Paracel; percubaan telah dibuat sejak tahun 1890-an.
 16. Pada tahun 1939, selepas menyerang Hainan, Jepun meletakkan tentera di Spratly; Perancis pada ketika itu tidak melakukan tindak balas. Jepun juga secara rasmi mendakwa Spratly sebagai sebahagian daripada empayar Jepun, meletakkannya di bawah Gabenor Jeneral Taiwan.
 17. Pada tahun 1940, Jepun memaksa Perancis untuk meninggalkan Itu Aba (pulau yang terbesar daripada pulau-pulau Spratly, China memanggil dengan gelaran Taiping Dao) dan memulakan pembinaan pangkalan kapal selam. Pulau ini telah digunakan sebagai salah satu pangkalan strategik untuk usaha pencerobohan Filipina pada tahun 1942.
 18. Dalam tempoh 1942-1968, iaitu tempoh penyah jajahan dan perang dingin, sistem perintah dan jajah telah digantikan dengan sistem baru, wujudnya negara merdeka, dibahagikan bertentangan antara satu sama lain dengan ideologi-ideologi yang berlawanan dan pakatan perang dingin.
 19. Pada tahun 1942-1945, Laut China Selatan adalah ‘tasik Jepun’. Ia adalah satu-satunya tempoh dalam sejarah apabila satu kuasa mengawal semua negara di seluruh Laut China Selatan.
 20. Pada tahun 1945, Amerika Syarikat telah mengukuhkan kedudukannya sebagai kuasa tentera laut yang dominan di Pasifik. Armada besar melancarkan serangan dahsyat terhadap pantai Indochina, Hainan dan Taiwan pada Januari 1945.
 21. Di sepanjang tempoh semenjak Jepun menyerah kalah pada tahun 1945 hingga akhir Perang Vietnam pada tahun 1975, Amerika Syarikat adalah pasukan tentera laut yang paling kuat di kawasan itu, pemerintah tertinggi di laut, dengan pangkalannya di Okinawa, Subic Bay dan Cam Ranh Bay. Dalam tempoh ini juga, China tidak mampu membangunkan kapasiti untuk projek kuasa tentera laut di luar perairan pesisir pantai. Negara-negara tempatan juga tidak mempunyai sebab untuk memberi perhatian kepada Spratly atau Paracel.
 22. Walau bagaimanapun, disebabkan ke-pasif-an dan kekurangan minat kuasa dominan (Amerika Syarikat dan Great Britain), 2 pertikaian telah dilakukan pada masa itu. Pertama adalah pada 1946-1947, apabila Republik China dan Perancis menyaingi antara satu sama lain untuk menakluk dan menubuhkan penanda di Paracel dan Spratly. Yang kedua adalah pada tahun 1956, apabila satu inisiatif persendirian dari dua adik-beradik warga Filipina mencetuskan beberapa bantahan, tuntutan dan tuntutan balas, dan juga kepulangan tentera Taiwan ke pulau Spratly.
 23. Pada tahun 1978, Vietnam menjemput tentera laut Soviet untuk mengambil alih bekas taklukan Perancis, Jepun dan Amerika Syarikat di Cam Ranh Bay. Oleh itu, Laut China Selatan terbabit dalam persaingan di antara tentera laut Soviet dan Amerika, dengan China memihak kepada Amerika Syarikat. Ini seterusnya membolehkan China untuk melancarkan program dalam usaha pengembangan tentera laut.
 24. Dengan program China dalam pemodenan tentera laut yang bermula pada tahun 1982, China dikenali buat kali pertama sejak 1895, sebagai negara yang mempunyai tentera laut yang hebat di rantau ini.
 25. Dalam tempoh pakatan de facto China dengan Amerika Syarikat (1971-1989) yang juga merupakan tempoh pertumbuhan ekonomi China, 2 faktor baru telah menyumbang untuk meningkatkan kepentingan Laut China Selatan: Minyak dan UNCLOS 3 (Persidangan Undang-Undang Laut Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu yang ketiga). Minyak hanya benar-benar menjadi satu faktor dalam pertikaian kedaulatan dengan penerbitan kajian geologi baru pada tahun 1969, tahun yang sama Amerika Syarikat memulakan rundingan dengan Vietnam Utara untuk mendapatkan ‘peace with honor’.
 26. Prospek dalam pencarian minyak telah memberi motif baru kepada negara-negara tempatan untuk lebih berusaha dalam tuntutan kedaulatan mereka, dan menjadikan ia hujah yang lebih diterima dalam membelanjakan sumber negara untuk menguatkan tentera dan kakitangan lain di tempat-tempat yang tidak mesra sebagai contoh Spratly.
 27. UNCLOS 3 bertahan dari tahun 1973 hingga 1982 dengan negara-negara tempatan yang mengambil bahagian mula lebih berusaha mewujudkan apa yang dikenali sebagai Zon Ekonomi Eksklusif (ZEE), yang memberikan mereka hak kedaulatan untuk mengeksploitasi ikan dan sumber laut yang lain di bahagian-bahagian besar lautan.
 28. Kenya mencadangkan EEZ 200 batu nautika pada tahun 1973 yang pertama kali dilihat sebagai sangat luas, tetapi diterima akhirnya dan menjadi sebahagian daripada Konvensyen LOS tahun 1982.
 29. UNCLOS 3 memutuskan bahawa setiap negara di persisiran laut boleh menuntut pelantar benua dengan had yang sama seperti EEZ, tanpa mengira kedalaman laut (maksimum 350 batu nautika jika pelantar benua secara semula jadi panjang).
 30. Negara-negara sekitar Laut China Selatan menyokong prinsip ini, dan mula untuk meletakkan negara mereka sebanyak mungkin dengan rejim undang-undang baru ini.
 31. Pada tahun 1971, Filipina secara rasmi mengisytiharkan Kalaya’an (separuh barat Spratly, di mana Manila bertegas ianya berbeza dari Spratly) untuk menjadi sebahagian daripada Filipina, dan pada tahun 1974, Filipina menduduki lima pulau-pulau kecil di kawasan Reed Bank.
 32. Pada tahun 1973, Vietnam Selatan menganugerahkan beberapa kontrak cari gali minyak kepada syarikat-syarikat AS di kawasan barat Spratly, dan masa yang sama mengambil langkah-langkah untuk memasukkan Spratly di bawah pentadbiran wilayah Vietnam Selatan.
 33. Brunei merupakan pengeluar pertama luar pesisir minyak di kawasan itu, yang mempunyai telaga minyak berhampiran dengan pantai, dan kawasan utara Borneo kekal wilayah minyak utama Laut China Selatan.
 34. Malaysia meluluskan Akta Pelantar Benua pada tahun 1966, dipinda pada tahun 1969, dan pada tahun 1979 menerbitkan sebuah peta dengan tuntutan pelantar benua yang luas di utara Borneo. Malaysia juga menuntut beberapa pulau-pulau dan terumbu dalam kawasan tuntutan pelantar benua, dan menghantar tentera untuk menduduki secara kekal di salah sebuah antara pulau-pulau tersebut pada tahun 1983, satu lagi pada tahun 1986. Tindakan ini sebahagiannya bertujuan untuk mencegah satu langkah saingan oleh Brunei, yang tidak lama lagi menuntut zon memancing yang luas, merangkumi beberapa kawasan terumbu yang dituntut oleh Malaysia.
 35. Oleh yang demikian, Filipina menguasai bahagian belah timur, Selatan Vietnam menguasai belah barat, Malaysia dan Brunei menguasai belah selatan, manakala Taiwan terus menduduki Itu Aba.
 36. Menjelang pertengahan tahun 1980-an negara-negara ini telah menduduki hampir semua bahagian di kawasan Spratly yang berada di atas laut ketika air pasang (ini adalah keperluan undang-undang untuk menjadi sebuah ‘pulau’)
 37. Sejak tahun 1974, China telah menguasai Paracel. Reaksi Vietnam Selatan terhadap kehilangan Paracel barat adalah dengan secara tergesa-gesa menduduki beberapa pulau Spratly secara kekal, menggunakan tentera yang sama yang telah dihalau keluar dari Paracel oleh China. Tindakan ini bukan sahaja didorong oleh kewujudan minyak, tetapi juga oleh keinginan untuk mempertahankan kepentingan negara terhadap China.
 38. Pada tahun 1982, selepas Konvensyen LOS ditandatangani, Vietnam melaksanakan sistem garis pangkal lurus sepanjang sebahagian besar pantainya, yang jelas melanggar peraturan Konvensyen ini. China mengeluarkan bantahan terhadap pengeluaran konsesi minyak Vietnam di bahagian-bahagian Laut China Selatan yang berada dalam kawasan garisan u-shaped
 39. Pada tahun 1987, ekspedisi saintifik China meninjau kawasan Spratly, dan pada tahun berikutnya China menduduki beberapa kawasan terumbu di situ. Salah satu kawasan terumbu itu berhampiran dengan sebuah pulau yang diduduki tentera Vietnam. Pertikaian berlaku, dan pada Mac 1988 pertempuran di antara tentera China dan Vietnam terjadi di mana kapal-kapal Vietnam tenggelam dan lebih daripada 70 tentera terbunuh atau mati lemas.
 40. Selagi Vietnam menguasai Kemboja, tidak ada pihak yang akan menyokong Vietnam untuk menyaingi China. Oleh itu pada tahun 1989,Vietnam menarik balik tenteranya dari Kemboja, sekali gus membuka jalan untuk penyelesaian perdamaian dan membentuk kuasa serantau yang baru.
 41. Kekuasaan tentera laut Rusia di Cam Ranh Bay telah dikurangkan kepada hampir sifar, dan pada tahun 1992 tentera laut Amerika Syarikat terpaksa meninggalkan Subic Bay. Ketakutan kepada kebangkitan China mencapai kemuncaknya pada tahun 1995, iaitu apabila tentera laut China telah membina sebuah pulau buatan di Mischief Reef di Spratly, berhampiran dengan Filipina, dan pada tahun 1996, apabila China melancarkan peluru berpandu dalam latihan tentera di Selat Taiwan semasa pencalonan sehingga pilihan raya presiden pertama di Taiwan.
 42. Amerika Syarikat bertindak balas terhadap krisis Mischief Reef dengan menyatakan pendiriannya pada Mei 1995 bahawa ia tidak akan bertolak ansur dengan sebarang gangguan perkapalan dan akan melihat “dengan kebimbangan yang serius apa-apa sekatan ke atas aktiviti maritim di Laut China Selatan yang tidak konsisten dengan undang-undang antarabangsa”. Ironinya, hubungan China-Amerika, yang telah tegang sejak tahun 1989, bertambah baik selepas krisis Selat Taiwan.
 43. Ketua Komander Pasifik Amerika Syarikat (CINCPAC) berjaya dengan usaha yang sedikit tetapi berterusan untuk menunjukkan ketuanan teknologi AS dan sebagai langkah-langkah membina keyakinan di rantau itu. Tujuan utama adalah untuk tidak menggalakkan ‘negara-negara penyangak’ dan ‘melibatkan’ China. Walaubagaimanapun, Washington masih mengekalkan pendirian berkecuali dalam pertikaian berhubung Pulau Spratly dan Paracel.
 44. Sepanjang tahun 1990-an, pertikaian antara wilayah yang mebimbangkan, adalah di antara ASEAN dan China. Pada bulan Julai 1992, Menteri-Menteri Luar ASEAN bersetuju dengan deklarasi bersama Laut China Selatan, dengan tujuan untuk menghalang keganasan dan memupuk perpaduan ASEAN. Walaubagaimanapun, ianya tidak kekal pada tahun 1995. Akibat peristiwa politik yang dramatik hasil dari Krisis Ekonomi Asia pada 1997-1998, hubungan Malaysia dengan negara-negara ASEAN yang lain bertambah buruk.
 45. Pada tahun 1999, Malaysia mengejar matlamat persendirian di Spratly, menguasai kawasan terumbu tambahan dan bergerak lebih dekat ke China. Tindakan ini menyebabkan beberapa usaha dilaksanakan bagi mengukuhkan perpaduan ASEAN, dengan Thailand mengambil alih beberapa peranan Indonesia sebagai perunding utama antara negara-negara anggota.
 46. Pada separuh pertama tahun 1990-an, China enggan membincangkan pertikaian mengenai Laut China Selatan secara rasmi dengan ASEAN tetapi kemudian pendirian China berubah dan bersetuju untuk berunding dengan ASEAN mengenai ‘code of conduct’. Walaubagaimanapun, China hadir dengan cadangan tersendiri, iaitu menekankan skim kerjasama daripada usaha pencegahan konflik. Minyak dan industri perikanan kekal sebagai isu konflik yang serius.
 47. Satu aspek baru dalam pertikaian itu pada 1990-an adalah peningkatan kesedaran terhadap ancaman kehidupan marin. Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNEP) dilaksanakan dan Pelan Tindakan Strategik digubal untuk melindungi kehidupan marin, tetapi terpaksa menghabiskan masa yang lama bagi meyakinkan China untuk mengambil bahagian.
 48. Kesan keseluruhan adalah, pada akhir dekad ini, negara-negara ASEAN bersedia untuk memasuki proses penyelesaian konflik, walaupun terdapat beberapa perbezaan pendapat dalaman. China, bagaimanapun, kekal enggan, dan mempunyai keutamaan di tempat lain: menyatukan kembali dengan Taiwan, mendapatkan keahlian dalam Pertubuhan Perdagangan Dunia, dan mencegah penguasaan Amerikat Syarikat ke atas reunified
 49. Kesimpulannya, hanya sedikit kemajuan ke arah persempadanan maritim di Laut China Selatan kerana pertama, pertikaian yang sangat rumit. Ketika ini banyak negara berkongsi kawasan laut termasuk beberapa pulau, dan usaha persempadanan tidak boleh hanya dilaksanakan melalui rundingan dua hala, tetapi mesti diselesaikan secara pelbagai hala. Kedua, faktor minyak dan pengenalan Zon Ekonomi Eksklusif 200 batu nautika menimbulkan kepentingan yang begitu tinggi pada tahun 1970-an dan 1980-an dan semestinya kerajaan-kerajaan di rantau ini akan mengambil tanggungjawab demi kepentingan negara. mereka Ketiga, sejak tahun 1950-an, terdapat persaingan antara Republik China di Taiwan dan Republik Rakyat China untuk mempertahankan kepentingan negara China di Laut China Selatan. Persaingan ini menyebabkan kesukaran kedua-dua belah pihak untuk berkompromi. Keempat, sepanjang abad ke-20, tentera laut terkuat di kawasan itu adalah dari negara di luar rantau. Bagi Amerika Syarikat, yang tidak pernah menunjukkan minat dalam pertikaian persempadanan maritim dan kedaulatan pulau-pulau, selagi laluan laut terus dibuka kepada semua pihak dan negara-negara tempatan tidak berperang antara satu sama lain, kepentingan Amerika Syarikat masih terjamin.

Oleh: Dr. Syakirah Kharal Anuar

Editor FOCUS

p/s: Tulisan ini adalah hakcipta FOCUS.MY

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Relevansi pendekatan AKP dalam proses Islamisasi di Turki – Pengalaman dan Pelajaran

Next Post

Adakah projek OBOR (One Belt One Road) akan menggadaikan negara?

Related Posts
Skip to content