SIRIM, MIGHT bekerjasama untuk agenda Bandar Pintar, Kehijauan dan Kemampanan

KUALA LUMPUR, Sept 7 — SIRIM Bhd dan Kumpulan Industri-Kerajaan bagi Teknologi Tinggi (MIGHT) telah menandatangani memorandum persefahaman (MOU) untuk mempercepatkan agenda Bandar Pintar, Kehijauan dan Kemampanan.

Dalam satu kenyataan hari ini, ia berkata MOU itu bertujuan untuk mendorong agenda bandar pintar, kehijauan dan kemampanan untuk menempatkan Malaysia sebagai negara yang berdaya saing dan berasaskan masyarakat menjelang tahun 2030.

SIRIM Bhd dan MIGHT merancang untuk meneroka kawasan strategik untuk Malaysia seperti pembuatan pintar, tenaga hijau, produk biodegradasi, dan banyak lagi.

MOU itu ditandatangani secara maya hari ini oleh Presiden SIRIM dan Ketua Eksekutif Kumpulan, Datuk Dr Ahmad Sabirin Arshad dan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif MIGHT, Datuk Dr Mohd Yusoff Sulaiman,

Pengerusi MIGHT dan SIRIM, Tan Sri Dr Ir Ahmad Tajuddin Ali turut hadir menyaksikan majlis menandatangani MOU itu.

Mohd Yusoff berkata SIRIM dan MIGHT masing-masing dapat menawarkan tawaran nilai yang unik kepada sektor awam dan swasta dalam mempromosikan pertumbuhan sektor teknologi tinggi dan memberikan penekanan yang lebih besar untuk membangunkan teknologi dan inovasi untuk membawa Malaysia daripada pengguna teknologi menjadi pencipta teknologi .

“MOU ini akan mengintegrasikan sumber daya dan kepakaran kami dalam membangunkan industri strategik semasa dan masa depan serta mempromosikan amalan terbaik pembangunan lestari melalui sains, teknologi dan industri.

“Pelanggan pertama kami adalah pemain industri dan penginovasi,” katanya.

Ahmad Sabirin berkata kerjasama itu akan memberikan hala tuju strategik kepada pihak berkepentingan utama ke arah agenda hijau dan kelestarian merangkumi sektor industri utama di Perak dan Melaka.

“Melalui MIGHT, kami berharap dapat bekerjasama dengan pihak berkepentingan yang relevan dan memberikan khidmat rundingan dan bantuan teknikal dalam membangunkan dokumen `Perak Sustainable Greenprint 2030’.

“Kami akan mempermudahkan cadangan tujuh projek Quick Win untuk kluster industri seperti pengurusan sampah, keselamatan makanan, biodegradasi, kemampanan dan bandar pintar, biodiversiti dan persekitaran, tenaga hijau serta sistem perdagangan karbon di Malaysia,” katanya.

Bagi Melaka, Ahmad Sabirin berkata SIRIM akan membantu MIGHT untuk membangunkan `Smart Melaka Blueprint 2035’ dan meneroka potensi penyelesaian teknologi untuk bandar pintar dan lestari berdasarkan empat tonggak utama, iaitu Tadbir Urus SMART dan Ekonomi Digital; Tenaga SMART; Mobiliti SMART; dan Kehidupan dan Keselamatan SMART.

“SIRIM yakin lebih banyak yang dapat diteroka bersama termasuk kemungkinan pemindahan teknologi, penggunaan teknologi, latihan dan memberi perkhidmatan teknikal untuk kepentingan negara dan industri,” katanya.

— BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Lazada dan FAMA bekerjasama dalam pendigitalan sektor pertanian

Next Post

MOSTI sasar lahir lima syarikat unicorn dalam tempoh lima tahun

Related Posts
Skip to content