Chinese Freemason dan Zionisme

Jika dilihat kepada fakta sejarah, China adalah antara markas utama gerakan “Zionisme” sebelum penubuhan negara Israel. Ini boleh dibuktikan melalui gelombang penghijrahan beramai-ramai pendatang Yahudi ke China sebelum ke Israel (PenChinaan Malaysia terbitan IRIS Institute)

Selepas Perang Candu tamat, dan perjanjian Nanxing termeterai pada 1842, kelompok Yahudi Sephardi datang bersama SHTI (Syarikat Hindia Timur Inggeris) ke China

Keluarga-keluarga yang terkenal yang datang ke China semasa era pertengahan abad ke 19 adalah seperti keluarga Sassoon, Silas Hardoon, Benjamin David Benjamin dan Kadoorie. (masih lagi menjalankan perniagaan sehingga ke hari ini)

Sassoon family - Wikipedia
Keluarga Sassoon, yang dikenal sebagai keluarga keturunan Yahudi Baghdad. Asalnya berpusat di Baghdad, Iraq, mereka kemudiannya pindah ke Bombay, India, dan kemudian tersebar ke China, England, dan negara-negara lain

Mereka adalah Yahudi yang berpegang kuat kepada Haskalah, gerakan pencerahan Yahudi yang menjadi asas kepada tercetusnya fahaman Zionisme.

Revolusi Bolshevik pada tahun 1917 menyebabkan populasi Yahudi di Harbin bertambah ramai. Pada tahun 1920, dicatatkan sebanyak 15,000 orang Yahudi berada di Harbin.

Pada tahun 1938 dan ke atas, dianggarkan sejumlah 20,000 orang Yahudi daripada Eropah Tengah yang melarikan diri daripada peristiwa Holocaust tiba di Shanghai.

Gerakan Zionis di sini sangat aktif, seperti gerakan Poalei Zion, Bund, Betar, Agudat Israel, dan Revisionist Zionism. Seminar Zionist Pertama Peringkat regional telah diadakan di Harbin pada tahun 1919.

Gerakan Zionisme antara “mastermind” utama kepada gerakan revolusi China (Chinese Freemason) Tung Meng Hui, Sun Yat Sen. Antara penasihat utama perang Sun Yat Sen, adalah General Homer Lea, dan Eli Cohen.

Baru-baru ini, National Library Of Israel telah mengeluarkan surat yang ditulis oleh Sun Yat Sen kepada N.E.B Ezra, Presiden Zionist Shanghai, menyatakan taat setia dan sokongan penuh kepada Zionisme.

Chinese Freemason yang diasaskan oleh Sun Yat Sen, menjadi pelopor utama kepada pergerakan politik Cina di Tanah Melayu. Antara gerakan yang tercetus adalah seperti gerakan Kuomintang yang menjadi pelopor kepada penubuhan parti-parti politik Cina di Tanah Melayu.

Model negara “zionist” diguna pakai dalam pembentukan negara-negara baru ini, seperti Singapura dan juga Taiwan. Tidak hairanlah mengapa, Lee Kuan Yew bangga mengatakan bahawa “Singapura adalah seperti Israel di Timur

Jalur ini adalah antara jalur utama dalam pembentukan ideologi politik masyarakat cina sehingga ke hari ini. Tidak hairanlah, selain China, Singapura dan Taiwan adalah negara contoh dan kiblat politik bagi kebanyakan orang Cina di Malaysia.

p/s: Mungkin anda tertanya-tanya mengapa gerakan Tiang Ming Hui/Tian di hui digelar sebagai Chinese Freemason?

1 comment
  1. Kenapa Yahudi tidak dpt mengembang dan berkuasa di China? Sbb penduduk di sana lebih handal menipu dari Yahudi. Di Palestine penduduk asal tak pandai menipu, sbb tu Yahudi mudah mengembang dan menguasai tanah2 penduduk asal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Gerakan Zionisme bersembunyi di sebalik faham Evangelisme

Next Post

Bagaimana Zionisme Disokong oleh Seluruh Yahudi?

Related Posts
Skip to content