Hanya Sosialisme Yang Dapat Menyelamatkan China- Xi Jinping

“Hanya sosialisme yang dapat menyelamatkan China, dan hanya sosialisme dengan ciri-ciri Cina yang dapat mengembangkan China,” katanya, merujuk pada sistem di mana parti itu merangkul pasaran untuk mereformasi ekonomi.

Xi, yang berucap selama sekitar satu jam, mengulangi peranan parti itu di China moden, dengan mengatakan bahawa ia telah menjadi pusat pertumbuhan negara dan usaha untuk memisahkannya dari rakyat akan gagal.

Xi menyampaikan pidato dalam satu majlis yang menandakan 100 tahun Parti Komunis itu telah berkuasa, pada hari Khamis lalu.

Xi juga menambah bahawa “kita tidak akan pernah membiarkan orang lain membuli, menindas atau menundukkan China”.

“Sesiapa yang berani melakukan itu, kepala mereka akan berdarah ke Tembok Besar Baja yang ditempa oleh lebih 1.4 bilion orang China,” katanya.

Xi juga mengatakan bahawa Beijing tidak akan membenarkan “dakyah suci”, dalam pernyataan yang dilihat secara jelas ditujukan kepada AS.

Ia berlaku ketika China menghadapi kritikan atas tuduhan pelanggaran hak asasi manusia dan tindakan kerasnya di Hong Kong.

Hubungan antara AS dan China bertambah buruk sejak kebelakangan ini kerana perdagangan, pengintipan dan pandemik.

Isu Taiwan juga merupakan sumber ketegangan utama. Walaupun Taiwan melihat dirinya sebagai negara yang berdaulat, Beijing memandang pulau itu sebagai wilayah yang berpisah.

AS, berdasarkan undang-undangnya sendiri, akan memberikan Taiwan alat untuk membela diri sekiranya Beijing menggunakan kekuatan untuk mengambil kembali pulau tersebut.

Xi mengatakan bahawa China mengekalkan “komitmen yang tidak akan goyang” untuk bersatu dengan Taiwan.

“Tidak ada yang harus meremehkan tekad, kemahuan dan kemampuan rakyat China untuk mempertahankan kedaulatan nasional dan integriti wilayah mereka,” katanya.

Sumber: BBC

Dapatkan buku yang bertajuk Penchinaan Malaysia: Tergadaikah Tanah Kedaulatan Bangsa? (Pemenang Anugerah Buku Negara 2019) pada pautan dibawah:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Kuasa Asing akan ‘Dipukul Kepala’ jika tindas China- Xi Jinping

Next Post

Huawei Tewas Dalam Persaingan Teknologi 5G di Malaysia?

Related Posts
Skip to content