Landskap Edisi 6

Rumusan mingguan edisi ini menyentuh beberapa isu utama dalam negara khususnya dalam isu keselamatan, ekonomi dan perundangan dan isu politik serta keselamatan bagi luar negara.

Rumusan berita dalam negara menyentuh berkenaan tawaran Rusia menjual jet pejuangnya kepada Malaysia sebagai pertukaran barter Rusia meningkatkan pembelian produk sawit Malaysia. Selain itu, pengumuman projek pembinaan hub pemindahan kapal ke kapal (STS) di perairan Pelabuhan Johor Bahru dan perkembangan pengiktirafan UEC dalam sektor undang-undang.

Rumusan luar negara pula menyentuh berkenaan tindakan Facebook  mengekang penggunaannya dalam campur tangan pilihanraya negara Asia dan menawarkan servis yang dikawal selia Facebook.

Dalam masa yang sama menyentuh tindakan beberapa negara Asia eratkan kerjasama ketenteraan dengan Amerika Syarikat dalam isu konflik sempadan China. Dalam bidang keselamatan rumusan ini menyentuh perkembangan teknologi persenjataan US meningkatkan penggunaan AI, VR dan big data dalam teknologi persenjataan US.

 

[membership level=”1″]

[/membership] [membership level=”0,-1″]

OR

[/membership]      

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Haji Abdullah Philby, perisik British yang berjaya memujuk Raja Saudi menerima penghijrahan Israel ke Palestin

Next Post

Landskap Edisi 7

Related Posts

Langgan sekarang untuk terus membaca.

Dapatkan akses premium merangkumi berita, senario bidang-bidang utama yang dirumuskan dan laporan analisa khas.

Individu

RM200 / tahun

Individu Silver

RM500 / tahun

Individu Premium

RM1000 / tahun

Skip to content