Tiada Rasa Patriotik Dan Semangat Kekitaan Punca Sebahagian Rakyat Malaysia Lemah Penguasaan Berbahasa Melayu- Pakar

Felo Penyelidik Kanan Institut Kajian Etnik (KITA) Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Madya Dr Zaini Othman menggariskan kurang rasa cinta dan semangat kekitaan sebagai antara faktor utama masalah kemahiran berbahasa Melayu masih wujud, khususnya dalam kalangan bukan penutur asal. (BERNAMA)

Manakala, Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka, Dr Hazami Jahari yang bersetuju bahawa ada rakyat Malaysia berasa dangkal (keras hati) dan malu untuk berbahasa Melayu dalam pertuturan harian atau dalam persekitaran formal, berpendapat faktor pergaulan sosial sebagai antara dalang. (BERNAMA)

Berdasarkan kajian Nora’azian Nahar dan Fadzilah Abd. Rahman dari Fakulti Pendidikan, Universiti Putra Malaysia ke atas 414 murid sekolah jenis kebangsaan (SJK) di daerah Kuantan mendapati sebanyak 55.7 peratus masih tidak fasih berbahasa Melayu. Ia adalah data yang membimbangkan khususnya kepada peratus penguasaan bahasa Melayu di peringkat universiti dan sektor pekerjaan.(UTUSAN)

Disediakan oleh:
Knowledge Management Center(KMC), IRIS Institute

**Rumusan Berita IRIS atau News Brief adalah produk rumusan berita mingguan IRIS yang memaparkan perkembangan berita-berita strategik dalam setiap bidang utama mengikut sudut pandang IRIS. Rumusan ini dipilih berdasarkan pantauan berita IRIS (RADAR) yang dipantau sepanjang minggu tersebut dan dibuat penjelasan lebih terperinci untuk kefahaman pembaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Kadar Kesuburan Wanita Menurun ke Tahap Terendah Sepanjang 50 Tahun, Risiko Kurangkan Pertumbuhan Penduduk Dan Menuju Negara Tua.

Next Post

Ketegangan Hubungan China-Filipina Meningkat, AS Adakan Rondaan Kedua Bersama Filipina disaat Provokasi Berterusan dengan China di Laut China Selatan

Related Posts

RADAR EDISI 96

[membership level=”1″] RADAR EDISI 9627 Nov 2019 -DALAM NEGARA- Keselamatan 1. Pengganas dan counter-terorism antara isu utama menteri…
Read More

Langgan sekarang untuk terus membaca.

Dapatkan akses premium merangkumi berita, senario bidang-bidang utama yang dirumuskan dan laporan analisa khas.

Pakej Asas

RM200 / tahun

Pakej Perak

RM500 / tahun

Pakej Premium

Bermula RM1000

Berminat Untuk Menyumbang?

Fokus adalah komuniti penulisan bebas dan tidak bermatlamatkan keuntungan.
Oleh itu, kami membuka ruang untuk individu-individu yang berminat menyumbang terutamanya bagi membantu kami dari sudut operasi.

Skip to content