Kadar Kesuburan Wanita Menurun ke Tahap Terendah Sepanjang 50 Tahun, Risiko Kurangkan Pertumbuhan Penduduk Dan Menuju Negara Tua.

Sepanjang 50 tahun yang lalu, kadar kesuburan dalam kalangan rakyat Malaysia telah menurun dengan cepat, daripada 6.7 kanak-kanak bagi setiap wanita pada tahun 1957 kepada empat pada tahun 1980, tiga pada tahun 2000 dan 2.1 pada tahun 2010. Tahun lepas, kadar itu menurun sekali lagi kepada 1.6 kanak-kanak setiap wanita berumur 15-49 tahun. Ia merupakan kadar terendah yang dicatatkan di negara ini. (TheStar)

Manakala, menurut Pengarah Bahagian Penduduk dan Penyelidikan Keluarga Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) Irwan Nadzif Mahpul, golongan tua bakal merangkumi 15% daripada jumlah populasi negara menjelang 2044. Menurutnya lagi, penduduk negara ini dijangka mencecah maksimum 46 juta pada 2071 sebelum ia mula menyusut pada tahun berikutnya. (TheStar)

Pola penurunan tahap kesuburan dan peningkatan golongan tua memberi kesan kepada kadar pertumbuhan negara. Tambahan pula, ia bakal mengesani tahap produktiviti negara dengan pengurangan golongan muda dalam pasaran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Kartel Beras Kawal Lebih 60 Peratus Daripada pengeluaran Beras Negara, berkuasa tentukan hala tuju industri padi negara

Next Post

Tiada Rasa Patriotik Dan Semangat Kekitaan Punca Sebahagian Rakyat Malaysia Lemah Penguasaan Berbahasa Melayu- Pakar

Related Posts

Langgan sekarang untuk terus membaca.

Dapatkan akses premium merangkumi berita, senario bidang-bidang utama yang dirumuskan dan laporan analisa khas.

Individu

RM200 / tahun

Individu Silver

RM500 / tahun

Individu Premium

RM1000 / tahun

Skip to content