China Tingkatkan Operasi Kenal Pasti Perisik Asing Yang Bekerjasama Dengan Gerakan Anti-China

China Tingkatkan Operasi Kenal Pasti Perisik Asing Yang Bekerjasama Dengan Gerakan Anti-China China mendesak pegawai perisikan negara itu untuk meningkatkan usaha mereka untuk memburu perisik asing dan orang dalam yang bersekongkol dengan kumpulan ‘anti-China’

Timbalan Menteri Keselamatan China mendesak pegawai perisikan negara itu untuk meningkatkan usaha mereka untuk memburu perisik asing dan orang dalam yang bersekongkol dengan kumpulan ‘anti-China’.

Dong Jingwei membuat kenyataan tersebut di sebuah seminar mengenai peraturan anti-pengintipan yang mula dilancarkan pada bulan April yang lalu.

Laporan mengenai seminar tersebut diterbitkan oleh akaun media sosial yang dikendalikan oleh agensi penguatkuasaan undang-undang tertinggi China, Suruhanjaya Hal Ehwal Politik dan Perundangan, tetapi tidak dinyatakan di mana seminar itu diadakan.

“Pengumuman peraturan tersebut memberi kita, pasukan yang dipertanggungjawabkan untuk menjalankan kerja-kerja pengintipan, dengan cara memberikan hukuman untuk mencegah, menghentikan dan memerangi kegiatan jenayah yang akan membahayakan keselamatan negara ini,” salah satu kenyataan dari laporan tersebut.

Selain menangkap mata-mata asing, laporan itu mengatakan pegawai perisik juga harus mengejar “orang dalam” dan “orang-orang yang melakukan aktiviti di belakang tabir”.

“Pada masa ini, aktiviti penyusupan dan pengintipan oleh agensi perisik asing dan pasukan musuh telah meningkat dengan ketara,” katanya. “Khususnya, ada individu yang rela menjadi ‘orang dalam’ dan bekerjasama dengan agensi perisik asing dan agensi musuh yang terlibat dalam kegiatan anti-China.”

Pada bulan April, televisyen China melaporkan bahawa pengusaha Belize Lee Henley Hu Xiang, telah dijatuhi hukuman 11 tahun penjara kerana memberikan “sejumlah besar dana” dari Tanah Besar itu ke Hong Kong melalui saluran bawah tanah untuk menyokong protes undang-undang anti-ekstradisi 2019.

Beijing juga telah mengumumkan bahawa seorang pelajar dalam bidang kewartawanan berusia 22 tahun, yang hanya dikenali dengan nama keluarga Tian, ​​telah dituduh memberikan maklumat kepada negara Barat yang tidak disebutkan namanya untuk memburuk-burukkan China. Tian menghadapi perbicaraan tertutup November lalu tetapi hasil perbicaraan belum diumumkan.

Peraturan anti-pengintipan baharu yang dikeluarkan pada bulan April lalu meliputi tidak hanya Agensi pemerintah China, tetapi juga kumpulan sosial dan perniagaan, ditambah dengan senarai entiti China yang diberi tanggungjawab untuk melakukan kerja melawan pengintipan.

Sumber: South China Morning Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Scopus Dan Ekploitasi Dunia Akademik Oleh Yahudi?

Next Post

Mesir-Malaysia Tingkatkan Kerjasama Dua Hala, Perangi Ideologi Ekstremis

Related Posts

Berminat Untuk Menyumbang?

Fokus adalah komuniti penulisan bebas dan tidak bermatlamatkan keuntungan.
Oleh itu, kami membuka ruang untuk individu-individu yang berminat menyumbang terutamanya bagi membantu kami dari sudut operasi.

Skip to content