Malaysia Sangat Bergantung Kepada Produk Makanan Import, Risiko Bekalan Makanan Negara Tidak Mampan Dalam Jangka Panjang

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia (DoSM), Malaysia merekodkan 23 item makanan dengan nisbah sara diri (SSR) lebih 100% pada 2022, kurang berbanding pada 2021 iaitu 26 item makanan. (DOSM)

Selain itu, pada tahun 2022, Malaysia mencatatkan defisit dalam perdagangan produk makanan apabila mengimport RM75.6 bilion produk makanan berbanding eksport RM44.6 bilion.

Ini meletakkan posisi perdagangan produk makanan negara dalam keadaan defisit dalam tempoh 10 tahun dengan nilai import makanan terkumpul berjumlah RM482.8 bilion berbanding eksport berjumlah RM296 bilion. (Utusan, MalaysianReserve)

Oleh itu, bekalan makanan negara tidak mampan kerana terlalu bergantung kepada produk import yang memberi beban kepada kewangan negara. Penurunan item makanan dengan nisbah sara diri lebih 100% menunjukkan peningkatan import produk makanan akan berterusan.

Disediakan oleh:
Knowledge Management Center(KMC), IRIS Institute

**Rumusan Berita IRIS atau News Brief adalah produk rumusan berita mingguan IRIS yang memaparkan perkembangan berita-berita strategik dalam setiap bidang utama mengikut sudut pandang IRIS. Rumusan ini dipilih berdasarkan pantauan berita IRIS (RADAR) yang dipantau sepanjang minggu tersebut dan dibuat penjelasan lebih terperinci untuk kefahaman pembaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

100 Syarikat Dilindungi Kartel Milik Warga Bangladesh Seludup Masuk Warga Asing ke Malaysia, Sebabkan Kebanjiran sehingga Lebih 500,000 Warga Asing Tanpa Pekerjaan di Malaysia

Next Post

Menhan Gariskan Pemodenan Kelengkapan dan Aset Ketenteraan Antara Lima Fokus Utama, Kekalkan Kebergantungan Negara Kepada Aset Ketenteraan Luar

Related Posts

Langgan sekarang untuk terus membaca.

Dapatkan akses premium merangkumi berita, senario bidang-bidang utama yang dirumuskan dan laporan analisa khas.

Individu

RM200 / tahun

Individu Silver

RM500 / tahun

Individu Premium

RM1000 / tahun

Skip to content