Mesir, Arab Saudi Dilaporkan Ingin Membeli Senjata China

Sumber: SCMP

China dilaporkan sedang berbincang dengan Arab Saudi dan Mesir untuk menjual pelbagai senjata baharu kepada kedua-dua negara Arab itu, termasuk Chengdu J-10C, jet pejuang People’s Liberation Army Air Force (PLAAF).

Laporan yang diterbitkan oleh Tactical Report, sebuah perkhidmatan perisikan yang berpangkalan di Beirut, telah mendakwa bahawa Saudi Arabian Military Industries (SAMI) kini sedang berbincang dengan China North Industries Group Corporation (Norinco) untuk membeli jet pejuang, dron peninjau dan sistem pertahanan udara.

Agensi itu juga berkata rundingan diteruskan antara Tentera Udara Mesir dan Chengdu Aircraft Industry Group, dengan kedua-dua pihak bertemu di luar Pameran Maritim dan Aeroangkasa Antarabangsa Langkawi di Malaysia pada Selasa. Kaherah mencari 12 jet pejuang J-10C Chengdu, yang hanya dijual di luar negara ke Pakistan setakat ini.

Riyadh dilaporkan sedang berusaha untuk memperoleh Sky Saker FX80, trak pelancar kenderaan udara tanpa pemandu (UAV); UAV (VTOL) CR500 ; Cruise Dragon 5 dan 10 amunisi; dan sistem pertahanan udara jarak dekat HQ-17AE, yang diperoleh daripada sistem Tor-M1 SHORAD Rusia.

Beijing telah memperluaskan kerjasamanya dengan Riyadh dalam beberapa tahun kebelakangan ini dalam pelbagai bidang, termasuk ekonomi, ketenteraan dan diplomatik. Kedua-dua negara juga turut membantu dalam rundingan pemulihan hubungan dengan Iran.

Permintaan Saudi untuk senjata juga telah didorong oleh perang selama lapan tahun di Yaman yang menentang gerakan Houthi. Kini rundingan damai sedang dijalankan.

Mesir pula dari segi sejarahnya mempunyai hubungan yang lebih rapat dengan Rusia berbanding Arab Saudi melalui pembelian peralatan ketenteraannya: di mana Saudi menerbangkan F-15 buatan AS manakala Mesir menggunakan MiG-29 buatan Rusia. Kedua-dua negara juga menggunakan F-16 buatan AS.

Sumber: Sputnik International

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Malaysia Beli 18 Jet Pejuang Korea RM4.1 Bilion

Next Post

Kemenangan Erdogan Dapat Liputan Meluas Media Amerika

Related Posts
Skip to content