“Muslim Uighur Pengganas”, balas China Kepada Turki.

Jurucakap Menteri Luar China, Hau Chunying.
Jurucakap Menteri Luar China, Hau Chunying.

 

China balas aduan Turki berkenaan larangan berpuasa dan polisi yang ketat ke atas Muslim Uighur di wilayah Xinjiang yang dijalankan pertengahan Jun lalu sebagai langkah keselamatan dalam menghadapi ‘’ancaman pengganas’’.

Hua Chunying, jurucakap Menteri Luar China berkata bahawa China telah membalas kenyataan Menteri Luar Turki pada Rabu semalam dan menuntut Ankara menjelaskan aduannya berhubung larangan berpuasa ke atas wilayah Xinjiang yang merupakan kawasan Muslim Uighur.

Dalam sebuah kenyataan yang dikeluarkan oleh Menteri Luar Turki pada Selasa lalu, beliau menyampaikan rasa kebimbangan yang mendalam terhadap kebebasan Muslim Uighur dalam beribadah dan berpuasa di Xinjiang gara-gara polisi yang ketat oleh China.

Hua pula berkata Beijing tidak pernah meletakkan larangan ke atas kebebasan perlembagaan Muslim Uighur dalam melaksanakan kepercayaan agama mereka.

Kumpulan Hak Asasi turut meluahkan rasa tidak puas hati terhadap polisi ketat China yang menambahkan lagi ketegangan etnik di Xinjiang di mana pergeseran kuasa kerajaan dengan masyarakat selama bertahun-tahun telah mengakibatkan ratusan rakyat terbunuh.

Kerajaan China juga dilaporkan telah mengarahkan kesemua anggota polisnya dan pegawai mahkamah di Wilayah Awat untuk mendidik kesemua ahli keluarga agar tidak berpuasa dan tidak menyertai sebarang aktiviti keagamaan yang berkait dengan Ramadhan.

Maklumat tambahan, muslim di Turki mempunyai hubungan budaya dan etnik yang rapat dengan Muslim Uighur di China.

MS/KA/GHN

Nurul Fitrah Abdullah

Sumber: PressTv

1 comment
  1. Every leader of the country must study about ISLAM before making any accusations & restrictions on all Muslims. Muslims have the right to follow & practice their religion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

FF3 : Tekanan Dunia Henti Sekatan Israel ke atas Gaza

Next Post

13 Orang Ahli Ikhwanul Muslimin Dibunuh

Related Posts

Berminat Untuk Menyumbang?

Fokus adalah komuniti penulisan bebas dan tidak bermatlamatkan keuntungan.
Oleh itu, kami membuka ruang untuk individu-individu yang berminat menyumbang terutamanya bagi membantu kami dari sudut operasi.

Skip to content